210325  Unobvious sfeer wierook15457 web

Een historie van samenwerking tussen twee vertrouwde partners

René Schönefeld is marktleider op het gebied van houtskooltabletten, kerkwierook en natuurlijke geurharsen en werkt al sinds de jaren 70 samen met Akomar en de voorloper van Akomar. Gedurende deze tijd heeft Akomar een langdurige samenwerking onderhouden met René Schönefeld, waarbij Akomar verantwoordelijk is voor het wereldwijd verschepen van hun pallets en containers. Daarnaast werkt Akomar ook samen met het zusterbedrijf Koster Keunen BV.

Corné Peijs, werkzaam bij René Schönefeld sinds 1999, heeft gedurende zijn loopbaan altijd nauw samengewerkt met Akomar. Deze langdurige samenwerking bevestigt een hechte band en wederzijds vertrouwen tussen de twee organisaties.

Een halve eeuw aan partnership
De samenwerking begon met Herman van den Dool die met René Schönefeld samenwerkte bij een ander bedrijf en later zijn eigen bedrijf Omar Shipping oprichtte. Uiteindelijk fuseerde Omar Shipping met Akfor Shipping & Distribution waar Arjan Kruis (huidige Directeur van Akomar) destijds eigenaar van was. Na de fusie hebben ze hun activiteiten voorgezet onder de naam Akomar en zo ook de samenwerking met René Schönefeld. Inmiddels is Herman met pensioen en werken zij met veel plezier al vele jaren samen met Arjan.

“Akomar is momenteel verantwoordelijk voor al onze overzeese verschepingen. Dit besluit hebben we niet alleen genomen vanwege de samenwerking met Arjan, maar ook vanwege de toegewijde medewerkers van Akomar. Velen van hen werken al tien, twintig, of zelfs dertig jaar bij het bedrijf. Het personeel is altijd positief, aangenaam in de omgang en persoonlijk," aldus Corné Peijs, Manager bij René Schönefeld.

Verstand van zaken
René Schönefeld verkoopt onder andere houtskooltabletten die essentieel zijn voor het roken van een waterpijp en het branden van kerkwierook. Deze tabletten worden ook gebruikt voor het branden van oudh, dit is een aromatisch hout dat bekend staat om zijn rijke geur. Corné: “We verschepen gemiddeld drie tot vier 40ft containers per week, waarbij twee derde van deze zendingen hun weg vinden naar Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Akomar is onze vertrouwde partner die verantwoordelijk is voor het vervoeren van al onze containers richting deze bestemmingen. Zij hebben alle nodige expertise en kennis in huis om ons speciale houtskoolproduct ondergebracht te krijgen bij verschillende rederijen én beschikken over uitstekende routes en contacten.”

“Als je aanklopt bij de grotere scheepvaartagenten, krijg je vaak een junior als contactpersoon. Helaas hebben zij niet altijd de kennis over ons specialistische product en klanten. In Amerika verzorgen we ook leveringen door-to-door. Je moet dus niet alleen een container met ons speciale houtskoolproduct kunnen boeken, maar ook het natransport kunnen leveren. En dat tegen een gunstig tarief, maar ook tegelijkertijd alle gemaakte afspraken kunnen nakomen. Dat hebben ze gewoon heel goed voor elkaar.”

Rotterdamse nuchterheid én betrokkenheid
“Wat voor ons enorm van belang is, is de betrokkenheid van onze partners. Zo is Akomar altijd bezig om problemen te voorkomen. Het zijn allemaal Rotterdammers en die zijn nou eenmaal lekker nuchter. Ze werken allemaal hard, genieten van het leven en streven altijd naar verbetering. Daarnaast voelen ze zich enorm verantwoordelijk, wat een essentieel onderdeel is van hun dienstverlening. Ook tijdens een vakantie, vrije dag of in het weekend openen ze ‘gewoon’ even hun laptop voor ons als het nodig is. Het is duidelijk dat Arjan zijn medewerkers echt betrekt bij het bedrijf en dat ze het samen doen. Ze delen lief en leed met elkaar en die bedrijfscultuur past perfect bij iedereen die er werkt.”

“Je hebt altijd één aanspreekpunt. Ze zijn altijd bereikbaar, altijd antwoord, altijd open en eerlijk en heel proactief in het voorkomen en oplossen van problemen. En als wij het slecht doen aan onze kant, krijgen we dat ook te horen. Ze willen het gewoon goed doen en als wij als bedrijf niet mee presteren, dan heeft Akomar ook een probleem.”

Het onmogelijke, mogelijk maken
René Schönefeld heeft door de jaren heen wel eens vervelende situaties gehad met betrekking tot hun zendingen. Corné: “Ik kan me de Golfoorlog nog herinneren in de jaren 90. Toen dat net uitbrak, zaten er een heleboel containers op zee en het Suez-kanaal ging dicht. Alle containers werden aan de kant gezet en alle rederijen zeggen dan: ‘succes ermee’. Arjan heeft het toen voor elkaar gekregen dat de lading met een truck dwars door de woestijn toch naar Koeweit werd vervoerd. Er worden altijd oplossingen gevonden. Het is nooit: nee, dat kunnen we niet, nee dat doen we niet of dat wil ik niet. Het is altijd: hoe kunnen we dit doen? En dat is gewoon in één woord: top!”

Persoonlijk advies?
Wij helpen je graag verder