Medium shot man talking phone
Douane & documenten
Helpende hand voor grenzeloze handel

Akomar maakt werk van je ‘papierwerk’

In het woud van douaneprocedures en import- en exportregelgeving bestaat de route naar succes uit grondige kennis, ongekende precisie en het hanteren van de juiste administratieve processen en tools. Als ervaren expediteur neemt Akomar het ‘papierwerk’ zoveel mogelijk uit handen én adviseren wij je uitgebreid over alles wat je moeten weten en doen.

Navigeren door de compliancy-kronkels

Douane- en belastingregels (zoals importheffingen en exportregelgeving), inklarings- en uitklaringsprocedures, veiligheidsvoorschriften, vereiste documenten zoals vrachtbrieven, handelsfacturen en oorsprongscertificaten, handelsembargo’s en sancties, goederencodes, regels voor gevaarlijke goederen… Ieder ontbrekend of verkeerd gelegd puzzelstukje kan grote consequenties hebben. Van vertragingen en boetes tot beslaglegging van goederen en zelfs import- en exportverboden.

Man warehouse working with packages
Close up signing package delivery

In goede handen

Sinds 1988 zijn wij op dagelijkse basis bezig met alle regelgeving rondom import en export. Dankzij onder meer cursussen van brancheorganisatie Fenex zijn de medewerkers van Akomar altijd op de hoogte van onder meer gewijzigde regels en relevante ontwikkelingen. Ook beschikken wij over een in-house douane-expediteur, oftewel een gecertificeerde declarant met veel expertise op het gebied van alle relevante douanezaken.

Digitaal documentbeheer

Dankzij Scope, de digitale motor onder ons bedrijf, zijn veel documentgerelateerde processen bij ons gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Het aanmaken, beheren en delen van transportdocumenten verloopt bijvoorbeeld automatisch en elektronische documenten worden gemakkelijk uitgewisseld met bijvoorbeeld klanten en de douane. Handig voor Akomar én onze klanten: alle documenten worden op één centrale plek bewaard. Een koppeling met het DMS-systeem van de douane stelt ons in staat douanedocumenten direct in te dienen en altijd inzicht te krijgen in de status van douaneverzoeken.

AEO-vergunning als kwaliteitslabel voor douane

Al ruim een decennium is Akomar een ‘authorized economic operator’ (AEO). Dit is als het ware een kwaliteitsstempel dat we hebben gekregen van de douane. Omdat we een geautoriseerde marktdeelnemer zijn, beschouwt de douane ons als een veilige en betrouwbare internationale handelspartner. Bovendien levert de vergunning een aantal interessante voordelen op bij douanezaken. Zo worden wij als AEO minder vaak gecontroleerd en zijn bepaalde procedures voor ons (vanuit administratief oogpunt) eenvoudiger. Onze klanten plukken hier de vruchten van: we kunnen scherpere tarieven hanteren én een snellere afhandling van de douanezaken.

Persoonlijk advies?
Wij helpen je graag verder

Bel met ons
Mail met ons

Waarom kiezen voor Akomar?

Persoonlijk in aandacht en contact

Eén vaste  contactpersoon

We geven om wat we doen

Bestaat sinds 1988

Het Ridderkerkse Akomar is een ervaren rot in het expeditielandschap. Met veel van onze klanten werken we al decennia samen, maar even graag helpen we een bedrijfje uit de buurt dat één pallet wil verschepen . Bij ons is iedereen even belangrijk. Wereldwijde dekking via een uitgestrekt agentennetwerk: check. IT-systemen die zorgen voor naadloze en efficiënte logistieke en administratieve processen: check. Hoe wij dan boven het landschap uitstijgen?

Dankzij onze drie E’s: expertise, ervaring en expeditiegenoten. Want zo zien wij onze klanten: sámen leggen wij de tocht af. Niet in de rol van leverancier en klant, maar als broeders. Als bondgenoten, waar we écht interesse in hebben. En waar we mee omgaan als een goede buur met wie je gezamenlijk een uitbouw realiseert. Ontzorgen, dát is waar wij ons over ontfermen.